345

4 августа 2015 г.

Cărți de citit la plajă



Acum, vara, găsești mai multe locuri umbrite unde poți citi în liniște. Poate fi mărul rotat din curtea casei, banca în scuarul din preajmă ori PLAJA. Să citești la plajă nu presupune să citești la mare. Plajă poți face și aici, acasă. Indiferent unde decizi să stai la soare, nu uita să iei cu tine și o carte, orele de leneveală vor trece mai plăcut.
Iată cîteva titluri bune de citit pe malul apei și nu numai:

Bashevis-Singer, Isaac. ȘOȘA. -Bucuresti: Hasefer, 2004. -347 p.
„Un copil dulce, o sfîntă în felul ei”, astfel o caracterizează pe Şoşa un personaj din roman. Deşi nu pe deplin dezvoltată somatic şi psihic, ea impresionează prin candoarea mereu împletită cu sclipiri de sensibilitate, bunătate şi inteligenţă. Reîntîlnirea îi prilejuieşte lui Aaron Greidinger, un tînăr scriitor, o revelaţie: sentimentele lui de odinioară pentru Şoşa au rămas nu numai intacte, ci au căpătat brusc tensiunea specifică vîrstei lui actuale, aceea a unei iubiri autentice şi profunde, care îl uimeşte şi pe el. Legăturile erotice de pînă acum, marcate de îndoieli şi crize, rămîn în urmă şi, spre surprinderea tuturor, ia decizia de a se căsători cu Şoşa.

Cavendish Lucy. FEMEIA INVIZIBILĂ. – București: Polirom, 2008. – 443 p.
Faceți cunoștință cu membrii familiei Smythe: Samantha, soțul ei, John al Doilea, și cele două odrasle, Bennie și Jamie, plus Edward, din prima căsătorie a Samanthei (cu John Întiiul). Nu este tocmai o familie tipică. Să fii mamă a trei băieți neastîmpărați nu e chiar floare la ureche, dar totul se complică și mai mult atunci cînd fostul soț al Samanthei își face apariția pe neașteptate după cinci ani de absență. Motivul declarat sunt problemele de familie și Edward, pe care vrea să-l cunoască mai bine, iar băiatului i se pare fabulos să aibă doi tați cu nume identice sub același acoperiș. Samantha, pe de altă parte, incepe să simtă cum se topește undeva în fundal. Și astfel această familie haotică, dar caldă și iubitoare, se apropie încet-încet de un punct de criză.

Chevalier Tracy. FATA CU CERCEL DE PERLĂ. – București: Polirom, 2003. – 306 p.
Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, Fata cu cercel de perla, autorul construiește un superb roman istoric, avîndu-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou  și nu mai puțin misteriosul autor capăta viață prin ficțiune, prin inventarea unei povești de dragoste între pictor și tînara lui servitoare.


Clements Toby. CODUL DA VINO: Parodie. – București: Hunanitas, 2007. – 205 p.
Uciderea unui custode pe nume Gordon Sanitaire într-o bibliotecă din Bruxelles alertează confreriile oculte și autoritățile care picoteau blajin. Omenirea pare amenințată de un nou pericol devastator. Diverși temerari își iau inima-n dinți și lumea-n cap ca să înceapă căutarea. Ce caută cu toții? O legendară cheie de boltă care se cheamă Mure-de-Paume și care-i înlesnește găsitorului accesul la secrete formidabile. E adevărat, unii dintre combatanți au niște nume conspirative de tot rîsul: Bufnița Cafenie, Prezervativ, Nevăstuică. La fel de adevărat, marile secrete par sminteli în toată regula: James Joyce a fost femeie, Virginia Woolf bărbat, iar Beethoven, vorba bancului, a compus trei simfonii - Eroica, Pastorala și A Noua. Spectacolul parodic e la el acasă, iar autorul se simte minunat cînd persiflează. Și un ultim secret răscolitor: Codul Da Vino a apărut fără aprobarea lui Dan Brown.

Coelho, Paulo. LA RÂUL PIEDRA AM ȘEZUT ȘI-AM PLÂNS. – București: Humanitas, 2008. – 212 p.
În toate poveștile de dragoste există întotdeauna ceva care ne apropie de eternitate și de esența vieții, pentru că poveștile de dragoste conțin toate tainele lumii. Ce se întîmplă însă atunci cînd timiditatea împiedică o dragoste adolescentină să înflorească? Și ce se întamplă cînd, unsprezece ani mai tarziu, destinul îi reunește pe indrăgostiți? Între timp, pe ea viața a învățat-o să fie puternică și să-și ascundă sentimentele. Iar el a devenit un chipeș îndrumător spiritual – cu reputația că poate înfăptui miracole – care a ales religia ca refugiu fața de conflictele sale interioare. Împreună, ei fac o călatorie care la început este plină de greutăți, sentimentele de vinovție și resentimentele ieșind la suprafață după atîția ani. Dar lînga rîul Piedra, într-un sătuc din Pirineii francezi, stau de vorbă despre marile întrebari ale vieții și reconsideră relația specială dintre ei. Este un roman încîntător, care reflectă toate tainele dragostei și ale vieții.


Cunnah, Michelle. CONFESIUNILE UNEI IUBĂREȚE. – București: Humanitas Fiction, 2009. – 334 p.
Ce-ar trebui să facă o fată cînd (a) iubitul se dovedește a fi un ticălos, (b) mama încearcă s-o convingă să renunțe la independență și să se mute înapoi acasă, (c) un tip misterios îi sucește capul?
Sigur că-l iubesc pe Jonathan. Sau, cel puțin, așa cred. SȘi atunci, de ce sunt atît de tentată să fug în lume cu primul venit, fie el un doctor superb care a aparut de nicăieri și m-a luat – literalmente – pe sus? La urma urmei, Jonathan e OK. Și dacă mi-a cumpărat o pereche superbă de pantofi Jimmy Choo cu două numere mai mici n-a făcut-o înadins. Și nici n-avea deunde să știe că șeful lui îmi face avansuri. Dar faptul că nu mi-a luat apărarea la petrecerea de Crăciun, cînd sus-numitul șef nu și-a putut ține mîinile acasă, m-a scos din sărite. Rău de tot. Și, uite așa, căutarea prințului a reînceput. Pîna intr-o zi cînd, la nunta celei mai bune prietene, mi-am dat seama că am ieșit cu absolut toți barbatii de la masă. Cum s-a putut intampla așa ceva? Mă cheama Rosie și asta e povestea mea...

Feldman, Carol. DOMNIȘOARA. - București : Hasefer, 2013. – 364 p.

O poveste de iubire adolescentină, suavă și febrilă, iar mai apoi atât de profundă, interzisă în același timp de societate și familie, dintre doi tineri frumoși, curați sufletește, care aparțin unor religii diferite. Fata este evreică, băiatul creștin. Totul e atât de real și de iscusit creionat de autor, încât cititorul simte că trăiește în acele locuri, printre acei oameni, în acele vremuri.



Tihman, Iacov. MOTL PETITORUL : Roman. -Bucuresti: Hasefer, 2007. -375 p.
Este o carte a copilăriei văzută de un om matur cu ochi de copil. O perioadă lipsită de griji, în care cu toții visează la un viitor fericit. Copii se nasc, preiau numele celor care nu mai sunt, regenerează viața, asigură cursul necontenit al acesteia, aduc bucurie celor din jur...






Savurează din plin din vară și din lectura la plajă!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...